Eficienta Echipei de Conducere

Eficienta Echipei de Conducere

De-a lungul timpului, imaginea managerului profesionist s-a conturat ca fiind un individ puternic si intelegator, care stie exact cum trebuie sa dirijeze si cand trebuie sa dicteze echipei sale. Dar intr-o economie de piata tot mai competitiva, este nevoie de mult mai mult pentru a conduce o echipa spre succes.

Conform unui studiu realizat de compania Right Management, doar 50% dintre angajati isi privesc managerii ca fiind competenti sau foarte competenti, in timp ce cealalta jumatate a evaluat negativ activitatea superiorilor.
Astfel, am selectat 6 strategii prin intermediul carora managerii de top isi pot imbunatatii atat imaginea in fata angajatilor, cat si performanta echipei lor.

Deleaga sarcini putin peste nivelul de pregatire al angajatilor
Un manager bun intelege nevoile si punctele forte ale echipei si evalueaza corect aptitudinile fiecarui membru. El intuieste potentialul fiecarui angajat, dar ii distribuie sarcini putin peste capacitatea sa, astfel incat sa ii incurajeze depasirea propriilor limite. Un lider stie ca pentru a obtine performante individuale notabile, membrii echipei trebuie sa fie provocati sa invete si sa se implice mai mult.

Se identifica cu echipa si interesele acesteia
Conform unei statistici publicate de Revista Cariere, doar 10% dintre manageri reusesc sa gestioneze eficient timpul pe care il au la dispozitie pentru efectuarea sarcinilor. Asa ca pentru a creste performanta unei echipe, managerul este primul care trebuie sa-si optimizeze programul si sa fie un model pentru subordonatii sai. El trebuie sa-si asume misiunea echipei si sa urmeze interesele acesteia. Din pozitia sa de lider, el urmareste permanent evolutia proiectelor si stabileste obiective realizabile.

Stimuleaza spiritul de echipa si performatele individuale
Un manager stie ca o echipa puternica si eficienta se formeaza in timp si cu rabdare. El cultiva relatii bazate pe incredere cu subordonatii, ii asculta si ii indruma cand intampina dificultati. Fiecare membru al echipei trebuie sa fie motivat sa se implice activ la eficientizarea procedurilor, asa ca atunci cand o echipa are rezultate pozitive, managerul trebuie sa recunoasca public meritele fiecarui angajat.

Incurajeaza critica constructiva
Fiecare membru al unei echipe are nevoie sa simta ca parerea lui este valorizata corespunzator, asa ca un manager eficient organizeaza periodic intalniri de lucru in cadrul carora angajatii sa ofere feedback-uri si sa contribuie in mod constructiv la activitatea celorlalti membri. Un lider intelege ca procesul de critica trebuie sa aiba o finalitate pozitiva, nu sa intimideze. Prin criticile lor, atat managerul cat si ceilalti angajati trebuie sa urmareasca un singur scop: ridicarea standardului de performanta al echipei.

Asculta si acorda credit opiniei subordonatilor
Increderea sta la baza constructiei unei echipe performante, iar managerul are misiunea de a asigura angajatilor un mediu pozitiv in care sa-si exprime parerile, sa lucreze si sa-si dezvolte aptitudinile de comunicare si de rezolvare ale problemelor. Pentru a avea o imagine cat mai clara asupra unei situatii, el verifica informatiile pe care le primeste de la cel putin 3 membri ai echipei pentru a-si valida opiniile.

Clarifica situatiile incerte si previne escaladarea conflictelor
Un manager eficient stie ca deciziile trebuie luate in urma unei analize detaliate, consultandu-se cu echipa si evaluand consecintele actiunilor sale. El va gasi intotdeauna resurse sa se retraga si sa-si cantareasca deciziile, chiar daca acest lucru presupune alocarea de mai mult timp pentru analiza, feedback, testare si dezbateri. O analiza amanuntita previne situatiile interne de criza si faciliteaza o buna intelegere a provocarilor cu care se confrunta compania.

Misiunea managerilor din orice organizatie este sa motiveze angajatii spre succes, sa ii inspire, sa ii indrume si sa-si mentina echipa unita. Dincolo de indeplinirea cerintelor financiare si nevoii angajatilor de recunostere a muncii, managerii trebuie sa vegheze la eficientizarea permanenta a muncii echipei. Odata constienti de responsabilitatea lor, conducatorii pot transforma un grup de angajati cu performante medii intr-o echipa de profesionisti loiali si dedicati organizatiei.

Google+
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
business-motivationsimulari-de-business-1