Pregătește-te pentru sezonul de construcții 2024 cu Somfy

Odată cu venirea verii și a zilelor mai calde, începe sezonul de construcții. Cum va fi acesta și ce provocări vor întâmpina consumatorii în 2024? Ce soluții pentru casa inteligentă merită luate în considerare? Somfy sugerează la ce să te gândești atunci când decizi să construiești.

Să construiești sau să nu construiești?

În anii anteriori, din cauza pandemiei, a unei inflații ridicate și a unei situații geopolitice instabile, piața construcțiilor a întâmpinat multe provocări.

Casele pasive sau cu zero-energie sunt în prezent în creștere ca popularitate, deoarece necesită mai multe investiții la început, dar reduc costurile de întreținere și funcționare a casei în viitor. Nu numai investitorii care construiesc o casă, dar și cei care planifică renovări pot beneficia de subvenții pentru finanțarea surselor eficiente de căldură.

Etapele construcției

Procesul de construire a unei case poate fi împărțit în trei etape cheie. Stadiul zero, unde se toarnă fundațiile și se ridică pereții fundației. Se încheie când se efectuează penetrările utilitare și se toarnă șapa. Apoi vine construcția structurii și a nucleului (SSO), care include construcția pereților portanți, a compartimentelor, a plafoanelor turnate și a grinzilor de inel. De asemenea, se construiește acoperișul. Etapa finală este starea brută închisă (SSZ), în timpul căreia ne concentrăm pe instalarea ferestrelor, ușilor și a sistemului electric în casă. În această etapă, soluțiile pentru casa inteligentă joacă un rol important în îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.

Ferestrele sunt principala sursă de energie solară într-o clădire. Acestea pot contribui semnificativ la menținerea unei temperaturi interioare optime. Soarele care trece prin fereastră într-o cameră generează în medie 500 W/m2. Acest lucru are un impact enorm asupra echilibrului termic în diferite momente ale anului și asupra cantității de lumină naturală care intră în clădire. Atunci când alegeți, este important să acordați atenție diferiților parametri tehnici, cum ar fi valoarea U, precum și formei protecției ferestrei. Una dintre metodele cele mai eficiente este instalarea caldă. Aceasta implică instalarea ferestrei în perete într-un mod care sigilează rama ferestrei la structura clădirii. Strâns legate de aceasta sunt sistemele de umbrire exterioara ca de exemplu jaluzelele exterioare venețiene sau rulourile exterioare inteligente. În cazul rulourilor exterioare montate la nivel, proiectul presupune că acestea vor fi poziționate sub fațada clădirii. Prin urmare, pentru a planifica corect înălțimea deschiderilor ferestrelor, a ancadramentului, precum și a izolației și a fațadei, care ar trebui să acopere complet cutia ruloului, instalarea acestora trebuie luată în considerare în etapa de proiectare.

Eficiența energetică și casa inteligentă

Când decizi să construiești o casă în 2024, merită să acorzi atenție cerințelor și standardelor energetice actuale, care s-au schimbat recent. Clădirile noi ar trebui să fie mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul. Așa-numita Regulamentare WT stabilește cerințe minime pentru eficiența energetică a clădirilor care sunt proiectate, construite sau convertite. Obiectivul principal al directivei este utilizarea surselor regenerabile de energie termică și a soluțiilor prietenoase cu mediul. Atigerea acestui obiectiv face posibilă implementarea surselor de energie termică mai prietenoase cu mediul. O bună izolație termică, alegerea corectă a materialelor de construcție cu cea mai mică transmitanță termică posibilă și tipul de ventilație sunt principalele aspecte de luat în calcul; și, mai presus de toate, automatizarea deja menționată.

Prin automatizare, rulourile exterioare vor fi în poziția optimă la momentul potrivit, indiferent de vreme sau de absența noastră de acasă. Acționarea rulourilor cu motoarele RS100 io de la Somfy cu comunicare radio bidirecțională io-homecontrol® va garanta un confort termic îmbunătățit în casă. Nu trebuie să fie conectat la rețeaua electrică a casei, permițând o instalare non-invazivă chiar și în situații în care nu este posibilă electricitatea. Are două viteze: standard și discretă, ceea ce asigură un consum mai mic de energie. Când sunt integrate în unitatea de control TaHoma, folosind programul „confort termic”, acestea se vor deschide automat în timpul zilei pentru a profita de căldura soarelui și a încălzi casa. Apoi se vor închide la asfintit pentru a menține căldura în interiorul camerei. Această acțiune poate reduce între 10% și 30%  din costul consumului de energie pentru încălzire în timpul iernii. Pe de altă parte, în timpul valurilor de căldură din vară, putem reduce eficient temperatura interioară cu 4° până la 7°C cu ajutorul rulourilor exterioare automate.

De asemenea, poate fi o idee bună să ne echipăm cu senzorul solar Sunis WireFree io de la Somfy, care măsoară nivelul de lumină naturală și transmite datele la unitatea de control TaHoma. În acest fel, putem adăuga comenzi scenariului nostru astfel încât vara, rulourile exterioare să coboare atunci când se atinge un anumit grad de lumină a soarelui, iar iarna, când bat razele de soare, acestea se deschid și lasă căldura să intre în casă. În plus, poate fi integrat cu senzorul de temperatură interioară Thermis V2 io.

Dacă dorești să îmbunătățești eficiența energetică a casei tale, merită să te gândești la soluțiile pentru casa inteligentă. Un termostat inteligent sau rulouri exterioare automatizate ne vor permite să controlăm temperatura din interior și să gestionăm consumul de electricitate, chiar și la distanță, când nu suntem acasă. Vorbind despre astfel de soluții, merită menționată seria emblematică de motoare RS100 Solar io de la Somfy. Acestea au redefinit standardele în automatizarea rulourilor exterioare, combinând confortul cu calitatea soluțiilor solare. În acest sens, știm că acțiunile noastre contează – automatizarea integrată în ceea ce înseamnă sisteme de umbrire exterioară, are un impact pozitiv asupra echilibrului energetic al clădirilor”, afirmă Virgil Lixandru, Sales Manager, Somfy România și Republica Moldova.

Alte soluții inteligente pentru siguranță și confort

A lua în considerare introducerea soluțiilor pentru casa inteligentă încă din faza de construcție a unei case este o idee excelentă. Acest lucru poate simplifica semnificativ procesele ulterioare și poate asigura că spațiul nostru este exploatat la maximum. Prin urmare, merită să luăm în considerare implementarea acestui sistem deja în etapa de realizare a instalațiilor electrice pentru a evita necesitatea unor modificări ulterioare și costuri suplimentare. Nu numai că vom economisi energie, dar vom obține și o mai mare automatizare, ceea ce se va traduce prin îmbunătățirea confortului și siguranței consumatorului. Cu siguranță, o instalare adecvată pentru poarta de intrare a proprietății și a ușii mici, astfel încât în viitor să putem instala automatizări la acestea, cum ar fi Elixo 3S M io comfort de la Somfy – un mecanism care va asigura controlul total asupra accesului. Soluțiile pentru casa inteligentă se extind și la curtea din spate, terasă și gard. Când planificăm să construim, merită să acordăm atenție amenajării corespunzătoare a spațiului exterior și problemelor de alimentare adecvată cu energie. Securitatea este un aspect cheie al oricărei case – așa că este o idee bună să ne gândim la achiziționarea de sisteme de alarmă inteligente sau a unui interfon video. Nu numai că acest lucru va crește nivelul de securitate al casei tale, dar îți va oferi și liniște și control, chiar și atunci când ești plecat în vacanțe cu familia datorită accesului la distanță printr-o aplicație.

Pentru mai multe informații despre beneficiile soluțiilor inteligente și detalii despre produse, vizitați site-ul Somfy.

Despre Somfy

Somfy este liderul mondial în domeniul sistemelor de umbrire, acces și automatizare pentru locuințe și clădiri comerciale. Compania a fost fondată în Franţa, în anul 1969, iar în prezent are peste 6.000 de angajați în întreaga lume, 8 fabrici în Franța, Italia, Polonia, Tunisia și China, cu afaceri de 1,53 miliarde euro raportate în 2022.

În România, compania Somfy a fost înființată în anul 2006, având în prezent o echipă de 11 angajați, două puncte de lucru în București și Brașov, dar și o rețea de parteneri și reprezentanţi teritoriali care asigură acoperirea la nivel naţional.

Portofoliul de produse include o ofertă globală adaptată tuturor tipurilor de aplicații: sisteme de motorizare și comandă destinate tehnicii de umbrire pentru exterior și interior, sisteme automatizate de acces rezidential, soluţii de umbrire solară dinamică și Smart Living.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați: www.somfy.ro sau canalele social media: Somfy România Facebook,  Somfy România Instagram, Somfy România LinkedIn.

Previous post tRANSITNET – UN SERVICIU INOVATIV DESTINAT SIMPLIFICARII TRANZITULUI VAMAL
Next post SOLE lansează: Pop-Up Store SOLE 2024 – Discover. Shop. Shine.